O сиру

Већ дуже од десет миленијума човечанство ужива у сиревима. Прикази прављења сира откривени су у цртежима из старог Египта, а прерађивање млека у сир се помиње и у грчкој митологији. Не зна се тачно порекло првог сира, али сматра се да је први пут направљен сасвим случајно: један арапски номад путовао је кроз пустињу с млеком у мешини, а кад је после неког времена отворио посуду, приметио је да се драгоцени напитак поделио на течност (сурутка) и грудвице (сир). Овај процес је настао јер је мешина садржала ензим за коагулацију млека, а згрушавању су допринели висока температура и трење услед јахања.

Здравствени бенефити уживања у сиревима

Сиреви су богати калцијумом који игра важну улогу у одржавању здравља костију и зуба. Овај елемент је такође веома битан за регулацију крвног притиска.

Многи сиреви, упркос садржају натријума и масти, могу имати позитивно дејство на здравље крвних судова. За ово је одговоран антиоксидант глутатион који је саставни део листе добрих састојака сирева.

Омега 3 засићене масне киселине присутне у сиру такође имају значајну улогу у одржавању нормалних функција кардиоваскуларног система. На регулацију нивоа холестерола утиче и пробиотско дејство сирева.

Протеини пореклом из сира су одличан градивни материјал неопходан за нормално функционисање наших ћелијских процеса. Они, такође, представљају одличну допуну у исхрани код особа које не конзумирају месо.

Благотворно дејство сиреви имају у спречавању настанка остеопорозе, умањењу ефеката стреса кроз своје позитивно дејство на нервни систем, као и у подизању општих имуних способности организма.

Интересантно је да одређене врсте сирева могу конзумирати и особе интолерантне на лактозу.

Сиреви од козјег млека имају препознатљиву арому и свеж укус. Фино се слажу с освежавајућим, ароматичним белим винима, али иду и уз она слаткаста. Добро иду уз јабуке, крушке, цвеклу и редуцирано јабуково сирће. Занимљиво је да се козји сиреви често служе са различитим џемовима и воћним компотима с алкохолом.

Козији сир је веома богат извор калцијума, магнезијума и фосфора, те влакана која убрзавају метаболизам, због чега га нутриционисти ретко заобилазе у здравим дијетама.

Снижава шећер и лош холестерол у крви.

Веома је богат протеинима и то онима који се лако и брзо сагоревају и мишиће директно снабдевају прекопотребном енергијом и амино-киселинама.

Препоручује се као замена за месо, као и у исхрани деце због обиља минерала, а нарочито калцијума, магнезијума и фосфора.

Козји сир садржи и триптофан, киселину познату као природни седатив. Ова супстанца стимулише лучење серотонина, чувеног хормона среће, па уместо других стимуланса грицните мало козјег сира. Побољшаћете расположење, утолићете глад, а нећете оптеретити организам сувишним мастима.